Артикулът е добавен

Преминете към съдържанието
-15% on all products 🌸 Use code SPRING15 at checkout
-13% on all products ❤ Use code BEAUTY13 at checkout

Колко често трябва да бръсна косата си по лицето като жена?

How often should I shave my facial hair as a woman?

Генетиката и хормоните са тези, които имат думата при определянето на цвета, дебелината и скоростта на растеж на косата, фактори, които могат да варират от човек на човек. Тъй като бръсненето на лицето е личен избор, това е и колко пъти трябва да се бръснете.

Познаването на вашия тип кожа и скорост на растеж на косата може да ви помогне често да решавате да използвате острието за лице. Все пак трябва да има почивка между две сесии за бръснене, за да дадете шанс на кожата си да се възстанови и заздравее. Има много въпроси относно бръсненето на лицето при жените, така че ще се опитаме да отговорим на възможно най-много в тази статия.


Има ли ограничение колко често трябва да се бръснем?

Косата расте средно с 0,5 mm на ден; космите по тялото растат с 0,27 mm на ден. Скоростта на растеж на косата е различна в зависимост от областта на тялото. Космите по лицето следват цикъл на растеж, който определя скоростта им на растеж. Жените с по-бърз темп на растеж могат да изберат да се бръснат почти ежедневно, докато други могат да се бръснат веднъж седмично.

Д-р Дрей, дерматологът, казва: „Премахването на космите по лицето чрез бръснене няма да се превърне в ежедневна дейност. Ще бъде нещо, което правите веднъж седмично или два пъти." Бръсненето на лицето ексфолира слоя на кожата от мъртви клетки, така че ежедневното бръснене няма да е подходящо, тъй като на кожата не се дава достатъчно време да заздравее до следващата сесия. В идеалния случай поддържайте пауза от най-малко 2-3 дни между сеансите, за да се избегне дразнене или сърбеж на кожата.


Кога НЕ трябва да бръсна косата си по лицето?

Бръсненето на лицето не се препоръчва за хора, които:

  • страдате от активно акне - ако имате умерено акне, трябва да избягвате да използвате острието за лице върху зони с пъпки. Триенето на места с акне може да прехвърли бактериите от едната страна на лицето в другата. Хората с тежко акне трябва напълно да избягват бръсненето на лицето.
  • имат отворени рани или враснали косми – в този случай трябва да изчакате да заздравеят преди бръснене. В противен случай рискувате да се раздразните или заразите.
  • имате сърбеж или изгаряния при бръснене - всяко зачервено или възпалено място сигнализира, че кожата не е готова за бръснене. Дайте му време да се възстанови.

Колко често трябва да сменям остриетата?

Дерматологът д-р Muneeb Shah препоръчва смяна на острието възможно най-често, за да се избегне развитието на бактерии или гъбички. След няколко употреби върхът на острието на микробръсначката се изтъпява и може да издърпа космите, когато се бръснете, увеличавайки риска от развитие на врастнали косми или от порязване.


Заключение

Колко често една жена трябва да бръсне космите по лицето си с комплект остриета за подстригване на вежди е лично решение. Всичко зависи от това колко добре познавате цикъла на растеж на косата си. Ако това е бързо, трябва да се бръснете по-често, а ако скоростта е редовна, бръсненето е седмично или на всеки две седмици. Не забравяйте да избягвате напълно зони с акне, рани или сърбеж. Кожата на лицето е деликатна и податлива на инфекции. Почиствайте острието на дамския тример за лице преди и след всяка употреба и се уверете, че ръцете и кожата ви са чисти преди бръснене.

Оставете коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани